6.04.2015 г.

Nefertiti

Добро утро, 
днес искам да ви покажа втората ми страничка от арт журнала. Ей, голяма зарибявка е това мазане да знаете!

След първата страничка започнах да мисля тема за следващата и в главата ми се родиха няколко идеи. Виждах ги съвсем ясно в съзнанието си и вчера се захванах да реализирам едната. 


Една от идеите ми беше нещо в стил състарен папирус. Това добре, но как да постигна цвета с наличните ми светове? Първо разкъсах двете страници и покрих с гесо. Използвах 2-та жълти и оранжевия пастел, като ги размазах с пръст. След това размазах дистрес brushed cordury за да състаря и убия яркия фон. Доволна от резултата реших, че е време да покрия страницата с лак. Започвам да мажа и естествено дистреса се размазва... на места почти изчезва на други се натрупва, но с многократни движения на вече оцветилата се четка успях да го разнеса по-равномерно. Тук се оказва, че трябва да действаш доста бързо и чевръсто, защото лака изсъхва почти веднага и запечатва цветовете. И сега идва сложната част! Как да сложа йероглифите...? Да ги рисувам е абсурд, да правя нещо като стенсил на плотера също не ми допадна. И тогава си помислих, че най-добре ще е нещо като декупажна хартия. Ама в 21,30ч. няма отворени магазини, а аз просто не мога да чакам 2 дни да търся подходящата хартия да я поръчвам и т.н. И тогава ми светва, че аз вече съм правила подобно нещо, но на свещи.  За целта ни трябва салфетка (препоръчително е да е от по-луксозните трислойни), принтер и още един лист за основа.
Взимаме третия слой от салфетката, залепваме по края на листа за основа, изрязваме излишното и принтираме. 


След това слагаме на добре намазаната основа с лак или медиум и намазваме отново обилно с лак.


Когото изсъхне прилича досущ на стар пергамент (не че съм пипала, но предполагам, че би бил точно такъв). Докато чакам да изсъхне хубаво (много досадно е това чакане), разгледах подходящи картинки и попаднах на тази.
Разпечатах, покрих с лак (да си призная се притесних да не се размаже за това разпечатах 2 за да пробвам), залепих и добавих златна антична паста на Пенарт на ключовите места :)


До тук съм повече от възхитена от уменията си, но страницата още не е довършена. Ще правя пирамиди! Изрязах 3 различни гилемини от бял копирен картон, покрих с гесо и отново с пастелите и дистреса по познатата вече схема. Добавих и акрилна боя - екрю на страната огряна от слънцето.


Надписа е значението на името на Нефертити.

Всичко покрих с прозрачна гел паста на Пенарт, което придаде още текстура и плътност на страниците. За финал добавих от античката паста по края на страниците, пирамидите и на места по фона.



От мен толкова за сега! 
До скоро :)











5 коментара:

  1. Заре, това е просто гениално! Оставам като тресната. Разликата от първата страничка, която също е прекрасна е все едно няколко години опит.. Направо растеш с часове. Свалям ти шапка за това изпълнение.

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепно! А идеята за Древен Египет е уникална.
    А изпълнението...Неповторимо.

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се да я видя готова, тази супер идейна страничка. Както и преди казах - много ме радваш, израстваш с часове направо. Не спирай дотук, чакаме третата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Уииихууу! Мега яка, Заре! Много се радвам на ентусиазма ти и непрестанната надпревара на нови и нови идеи в главата ти. :) Сега знам, че не съм само аз. :) Имам поне още около 3 доста поизбистрени странички в главата си, ще видим кога ще стигнат до хартията...
    Страничката е прекрасна - много професионална и пипната! Не бих се сетила да творя на тема Египет, моят журнал крие доста по-прозаични и ежедневни теми, затова тази страничка ме впечатли много! Мерси за споделената хитринка с принтирането върху салфетка, ще се изпробва някой път. :) <3

    ОтговорИзтриване
  5. Страничката има страшно силен ефект "УАУ"! Невероятно е как за толкова кратко време, от няколко опита, постигаш такова съвършенство. На някои хора, им личи таланта от далече :)

    ОтговорИзтриване